Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle n. Notecią przypomina :

      pamiętajmy o profilaktycznych szczepieniach ochronnych przeciwko grypie!

 

       Nadchodzi jesień, a wraz z nią okres wzmożonych zachorowań na grypę, jedną  z najpoważniejszych zagrożeń zdrowia publicznego w tym czasie.Grypa to ostra choroba zakaźna, którą wywołuje wirus grypy.  Najbardziej narażone  są dzieci, osoby starsze oraz przewlekle chorzy.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia  (WHO) corocznie na świecie choruje od 330 mln do 1,5 miliarda ludzi , a z powodu powikłań pogrypowych umiera od 0,5 do 1 mln osób. Wirus szerzy się drogą powietrzno-kropelkową. Obecny jest w znacznych ilościach w wydzielinie górnych dróg oddechowych. Szczyt zachorowań w Polsce przypada pomiędzy styczniem a marcem. Choroba rozwija się w ciągu 18-27 godzin od momentu wniknięcia wirusa do organizmu. Objawy chorobowe to najczęściej gorączka powyżej 38ºC, bole głowy i mięśni, kaszel ,uczucie ogólnego rozbicia. Podobne objawy mogą  również wystąpić w przebiegu tzw. chorób grypopodobnych.

Ponadto w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa grypy typu A /H1N1/  (możliwe nasilenie aktywności wirusa w okresie jesienno-zimowym) oraz grypy sezonowej należy  stosować się do poniższych zaleceń:

       

 

Profilaktyczne szczepienia ochronne  zalecane są wszystkim grupą wiekowym!

 

          Pamiętajmy ,że szczepionka przeciwko grypie musi być podana w każdym kolejnym sezonie epidemicznym, ponieważ wirus grypy podlega częstym zmianom genetycznym .Odporność poszczepienna powstaje po ok. 2 tygodniach od wykonania szczepienia. Obecnie nie jest dostępna na rynku  szczepionka przeciwko tzw. świńskiej grypie typu A/H1N1/. Szczepionka przeciwko grypie sezonowej w założeniu nie chroni przed zarażeniem się wirusem A/H1N1/,jednak zastosowanie  jej zmniejsza prawdopodobieństwo mutacji tego wirusa w organizmie człowieka.  Wszelkich informacji dotyczących szczepień udzielają lekarze I-szego kontaktu w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

w Nakle n. Not.

 

 

Informacje, dotyczące zasad racjonalnego żywienia dzieci w przedszkolach.

 

 

 

* Zasady prawidłowego żywienia dzieci

 

 

 

              Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych wpływających korzystnie na stan zdrowia dziecka, jego zdolność do uczenia się, aktywność ruchową, samopoczucie i zachowania emocjonalne. Dzieci i młodzież stanowią grupę ludności najbardziej wrażliwą na ujemne skutki nieprawidłowego żywienia. W tym wieku szczególnie silnie ujawniają się niekorzystne zmiany w rozwoju somatycznym, spowodowane niedoborami lub wadliwie zbilansowanym żywieniem. Współczesne badania wskazują, iż sposób żywienia w okresie dzieciństwa wywiera istotny wpływ na stan zdrowia człowieka w wieku dojrzałym. 

              Zbliżenie sposobu żywienia młodego pokolenia do zalecanego modelu żywienia o charakterze prozdrowotnym, może nastąpić poprzez:

-   wzrost spożycia tłuszczów roślinnych,

- obniżenie spożycia tłuszczów zwierzęcych w stosunku do istniejących nawyków i zwyczajów żywieniowych                                                                      

- umiarkowane spożycie mięsa „czerwonego” i jego przetworów, o możliwie niskiej zawartości tłuszczów,

-   wzrost spożycia mięsa drobiowego,

-   znaczny wzrost spożycia ryb i ich przetworów,

-   umiarkowanie w spożyciu jaj,

-   umiarkowanie w spożyciu cukru i słodyczy,

-  obniżenie spożycia soli kuchennej,

-  znaczny wzrost spożycia warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych i orzechów,

-   wzrost spożycia produktów zbożowych i ziemniaków,

-   spożywanie produktów bogatych w błonnik (mąka razowa, płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jęczmienna, chleb razowy, brukselka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek zielony, buraczki czerwone, kapusta, seler, marchewka, porzeczki, maliny, jagody, agrest, jabłka).

 

Aby spełnić warunki prawidłowego zaopatrzenia organizmu w niezbędne składniki spożywcze, trzeba znać ich źródła i stosować odpowiedni ilościowy i jakościowy dobór produktów spożywczych zawierających te składniki.

Ze względu na zawartość składników pokarmowych produkty spożywcze podzielono na 12 grup:

1. produkty zbożowe,

2. mleko  i produkty mleczne,

3. jajka,

4. mięso, wędliny, ryby, drób,

5. masło,

6. inne tłuszcze,

7. ziemniaki,

8. warzywa i owoce zawierające dużą ilość witaminy C,

9. warzywa i owoce zawierające duże ilości karotenu,

10. inne warzywa i owoce,

11. suche nasiona roślin strączkowych,

12. cukier i słodycze

 

Przy układaniu jadłospisu bardzo ważne jest pojęcie normy żywienia, które należy rozumieć jako normy zaopatrzenia dzieci na energię i składniki pokarmowe.

 

 

Normy dla dzieci 3-6 lat (według Instytutu Żywności, Żywienia 1995)

 

Dzieci/wiek

Masa ciała (kg)

Energia

kcal/dobę

Białko

(g)

Tłuszcze

(g)

Niezbędne

Nienasycone

Kwasy

Tłuszczowe

(NNKT)

(g)

Ca

(mg)

Fe

(mg)

 

Wit.

A

(µg)

Wit.

C

(mg)

Wit.

B

(mg)

Wit.

B2

(mg)

 

3-4 lata

 

17

 

1500

 

 

  55

 

  53

 

      5

 

 

800

 

 

 

 

 10

 

 

 

 

500

 

 

 

 

 50

 

 

 

 

1,1

 

 

 

 

1,3

 

4-5 lat

 

19

 

1700

 

  60

 

      6

 

5-6 lat

 

21

 

1900

 

  68

 

      6

 

 

Te normy zapotrzebowania mogą być spełnione tylko poprzez obecność w diecie różnorodnych produktów spożywczych wymienionych wcześniej 12 grup artykułów.  Zestawione odpowiednie ilości tych produktów, zjadane w ciągu jednego dnia przez jedną osobę określa się racją pokarmową.

 

 Dzienna racja pokarmowa dla dzieci w wieku 3-6 lat wynosi:

 

Produkty zbożowe:

- pieczywo mieszane            - 180 g

- mąka, makarony                -  40  g

- kasze różne                        -  35  g

 

Mleko i produkty mleczne:

- mleko                                   - 600 g

- sery białe                             -   35 g

- sery żółte                             -    5  g

 

Jaja:                                       - ¾ szt.

 

Mięso, drób, wędliny, ryby:

- mięso z kością                      - 30 g

- ryby                                      - 10 g

- wędliny                                 - 20 g

 

Masło:

- masło                                    - 30 g

- śmietana /ok.10%/                - 40g 

Inne tłuszcze                         - 6 g

 

Ziemniaki                              - 220 g

 

Warzywa i owoce (gr. 8,9,10)

- warzywa                               - 450 g

- owoce                                   - 180 g

 

Strączkowe suche                   - 5 g

 

Cukier, słodycze:

- cukier                                     - 35 g

- dżem, marmolada, miód        - 20 g 

 

Zgodnie z zaleceniami racjonalnego żywienia, produkty z dziennej racji pokarmowej są prawidłowo wykorzystane, gdy zostaną właściwie rozłożone na odpowiednią liczbę posiłków.

Posiłki dla dzieci powinny być:

- urozmaicone,

- niezbyt obfite,

- o wysokiej wartości odżywczej,

- świeżo przyrządzone,

- podawane regularnie,

- atrakcyjne pod względem wyglądu, smaku i kolorystyki.

 

 

* Żywienie a pory roku

 

             Sposób odżywiania powinien być dostosowany do pór roku. Wraz z nimi zmienia się dostępność produktów (warzywa, owoce sezonowe), a organizm reaguje na zmianę długości dnia, temperaturę, nasłonecznienie, ciśnienie atmosferyczne, co ma wpływ na procesy przemiany materii, zapotrzebowanie na witaminy, sole mineralne i płyny. Ważna jest też wartość energetyczna posiłków, co wiąże się ze zmianami aktywności organizmu wraz ze zmieniającą się długością dnia. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i dzieci.

 

WIOSNA – jest to okres przejściowy, kiedy kończą się przetwory (dżemy, kompoty, mrożonki) z ubiegłego roku. Nie należy jednak zapominać o bardzo ważnym udziale tej grupy produktów, która ma nie tylko istotne dla dzieci składniki odżywcze (witaminy, sole mineralne, węglowodany), ale wywiera ogromny wpływ na regulację pracy układu pokarmowego. Wiosną rozpoczyna się okres nowalijek – sałata, rzodkiewka, szczypior, koper - należy wykorzystać to bogactwo smaków i aromatów, wzbogacając posiłki a jednocześnie uzupełniając braki witaminowe.

 

LATO – to czas obfitości warzyw i owoców. W tym okresie mają one najwięcej wartości odżywczych. Jest to najlepsza okazja do wyrobienia u dzieci dobrych nawyków żywieniowych i zapoznania ich z nowymi smakami. To dobry czas na przekonanie dziecka do spożywania surówek i sałatek owocowych. Bardzo ważne jest w tym okresie częste uzupełnianie płynów. Jest to podyktowane wysoką temperaturą, długością dnia i zwiększoną aktywnością dzieci na świeżym powietrzu. Należy wykorzystać do tego wodę mineralną, napoje sporządzane ze świeżych owoców i warzyw, soki owocowe i warzywne, kompoty i różnego rodzaju herbaty owocowe.

 

JESIEŃ – to, podobnie jak lato, okres bogactwa warzyw i owoców, które należy stosować w żywieniu. Jednocześnie skraca się długość dnia i czas przebywania dzieci na powietrzu, mniejsza ilość dni słonecznych a temperatury są niższe niż latem. Zmniejsza się odporność organizmu, a tym samym zwiększa podatność na przeziębienie i choroby wirusowe. Te czynniki należy uwzględnić w żywieniu. Posiłki powinny być mniej energetyczne i zawierać więcej witamin i soli mineralnych.

 

ZIMA – jest porą roku, kiedy wraz z obniżeniem temperatury, zmniejsza się możliwość korzystania ze świeżych warzyw i owoców. Brak tych produktów doskonale można zastąpić mrożonkami, kiszonkami, owocami importowanymi z innych krajów. Zimą niezwykle ważna jest temperatura podawanych posiłków i płynów. Dzieci powinny o tej porze otrzymywać ciepłe potrawy i napoje. Ułatwiają one trawienie posiłków i pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę ciała.

 

 

 

 * Znaczenie poszczególnych posiłków

 

I śniadanie – jako posiłek spożywany po długiej przerwie, powinien dostarczać odpowiedniej ilości różnych składników pokarmowych potrzebnych do „pracy” wykonywanej przez organizm, jak i do zapewnienia dobrego stanu zdrowia. Ogólnie można przyjąć 2 typy śniadań:

• napój (mleko, kawa z mlekiem, bawarka) i pieczywo z dodatkami (masło, sery, wędliny, wędliny podrobowe, ryby, marmolady, dżemy)

• potrawa gotowana (zupa mleczna) i dodatki (warzywa, pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałata, szczypior, owoce: jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki

 

II śniadanie- jest zwykle mniej obfite, a jego celem jest uzupełnienie składników odżywczych oraz dostarczenie organizmowi nowego zapasu energii. Przygotowywane jest zazwyczaj w postaci kanapek. Jeśli do przedszkola dzieci przynoszą kanapki przygotowane w domu, wskazane jest zorganizowanie w przedszkolu napojów do tego posiłku (ciepłych lub chłodnych w zależności od pory roku). Na drugie śniadanie powinno  serwować  się pieczywo mieszane (jasne, ciemne) oraz dodatki: masło, wędliny, ser, pasty serowe, jaja, ryby. Koniecznym dodatkiem są warzywa (ogórek, pomidor, szczypior, sałata) i owoce (jabłka, owoce sezonowe, cytrusowe).

 

Obiad – jest uważany za posiłek główny w ciągu dnia. Dlatego powinien stanowić największą część energetyczną w całodziennym zapotrzebowaniu kalorycznym i dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych. Bez względu na liczbę dań wchodzących w skład obiadu, powinien on uwzględniać pełnowartościowy produkt białkowy (mięso, jaja, ryby). W każdym obiedzie powinny znajdować się warzywa i owoce. Pamiętać jednak trzeba, aby ten posiłek nie był zbyt obfity i ciężkostrawny. Obiad może składać się z zupy, drugiego dania i deseru. Może to być również posiłek jednodaniowy, jeżeli jest dobrze skomponowany, uzupełniony surówką lub owocami.

 

Podwieczorek – podobnie jak drugie śniadanie, jest posiłkiem uzupełniającym. Jest głównie stosowany w żywieniu dzieci oraz w przypadku zbyt długiej przerwy między obiadem a kolacją. Powinien się składać z owoców, warzyw, mleka, napojów lub deserów mlecznych.

 

Kolacja – jest ostatnim posiłkiem w ciągu dnia. Po tym posiłku organizm najczęściej nie pracuje już tak intensywnie, jak w ciągu dnia, dlatego powinien być mniej obfity i lekkostrawny. Powinien jednak dostarczać wszystkich składników pokarmowych: białka, tłuszczu, cukrów, witamin, składników mineralnych. Każda kolacja powinna być spożywana co najmniej 2 godziny przed snem. Kolacja zawierająca produkty ciężkostrawne niepotrzebnie obciąża przewód pokarmowy dodatkową pracą, co nie pozwala na dobry wypoczynek podczas snu.

 

 

 

 

 

 

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle n. Not. przypomina i ostrzega : grzyby zbierajmy rozważnie!

Aby w pełnio cieszyć się z przyjemności zbierania i spożywania grzybów należy przestrzegać  podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania:        

·        należy zbierać wyłącznie dobrze znane gatunki grzybów,(warto korzystać z atlasu)

·        nie zbierać owocników małych, u których  nie wykształciły się cechy  danego gatunku , ponieważ młody owocnik grzyba trującego często może przypominać młody grzyb jadalny,

·        uważać na grzyby, które na spodniej stronie mają białe blaszki oraz bulwiasto zgrubiałą podstawę trzonu, a także zwisający pierścień, ponieważ do nich należą  grzyby trujące,

·        nie należy zbierać olszówek, które mogą być przyczyną zaburzeń żołądkowo-jelitowych; powodują również powstawanie w organizmie człowieka przeciwciał, które rozkładają hemoglobinę,

·        grzyby należy zbierać do przewiewnych pojemników tj. koszy lub łubianek, a nie do wiader z tworzyw sztucznych czy reklamówek, (grzyby łatwo się zaparzają, wytwarzając toksyczne substancje szkodliwe dla zdrowia),

·        nie należy zbierać grzybów  w rowach oraz wzdłuż szos, gdyż łatwo kumulują metale ciężkie i inne zanieczyszczenia, a także w okolicach skupisk odpadów np. przy zakładach produkcyjnych

·        nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu

·        potraw z grzybów nie powinno się poddawać małym dzieciom i osobom starszym, ponieważ są ciężkostrawne.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów: nudności , bólów brzucha, biegunki , skurczy mięśni ,podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów , należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. W przypadku wystąpienia powyższych objawów należy jak najszybciej udać się do lekarza.

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego.

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 42 gatunki (Zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień  klasyfikatora i grzyboznawcy).

Ponadto punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:

Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni.

                                                                                              Państwowy Powiatowy

                                                                                                 Inspektor Sanitarny w Nakle n. Not.

 

 

Uwaga  na  kleszcze

 

       Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle n. Notecią przestrzega przed  boreliozą i kleszczowym zapaleniem mózgu.

Borelioza jest wieloukładową chorobą zakaźną , przenoszoną przez kleszcze. W przebiegu choroby występują trzy okresy  zmian klinicznych -objawy grypopodobne, ,rumień w miejscu ukąszenia , zaburzenia ze strony układu krążenia  i układu ruchu, narządu wzroku   prowadzące do zmian neurologicznych ,którym mogą towarzyszyć zmiany psychiczne.

Kleszczowe zapalenie mózgu jest to choroba centralnego układu nerwowego.

Wywołuje je wirus ,który przenoszony jest przez kleszcze. W początkowym stadium choroby następują również objawy grypopodobne ,uczucie zmęczenia oraz silne bóle głowy ,która również prowadzi do powikłań neurologicznych.

Możliwość zapobiegania jest ograniczona do unikania kontaktu z kleszczami ,poprzez stosowanie odpowiedniej odzieży podczas pobytu w lesie i innych miejscach występowania kleszczy. Warto również używać środków  chemicznych odstraszających kleszcze i inne owady. Ważne jest również aby sprawdzać całe ciało czy nie ma śladów kleszcza, aby jak najszybciej usunąć  go ze skóry. W przypadku ukąszenia przez  kleszcza  

należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem celem podjęcia leczenia.

W przypadku kleszczowego zapalenia mózgu istnieje  szczepionka ,która skutecznie chroni prze zachorowaniem. W celu wykonania profilaktycznych szczepień ochronnych

należy udać się do lekarza I-szego kontaktu.

  

 

 

 

 

 

                                                 Państwowy Powiatowy

                                                 Inspektor Sanitarny w Nakle n. Notecią

 

 

Zabawy w piaskownicy nie zawsze są bezpieczne

 

 

      W piaskownicach ,w których bawią się dzieci na osiedlowych podwórkach czy też przy  

    przedszkolach  znajdować się mogą  bakterie chorobotwórcze, grzyby ,pierwotniaki i inne 

    pasożyty oraz ich jaja wywołujące groźne  choroby  m.in. toksokarozę , toksoplazmozę ,   

    glistnicę i salmonellozy.

          W związku z powyższym , mając na uwadze zdrowie i   bezpieczeństwo  dzieci 

    Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle n. Notecią nawiązał współpracę

    z władzami gmin  w celu uświadomienia  właścicielom i zarządcom nieruchomości 

    zagrożeń, jakie stanowi niewymieniany piasek oraz  o przekonywanie ich do wykonania

    zakrycia  piaskownic ,co uniemożliwi dostęp  zwierząt i zanieczyszczenie odchodami  .

    Akcja  wzmożonego nadzoru  i  kontroli piaskownic przez Państwową  Inspekcje Sanitarną    

    kontynuowana będzie  na terenie powiatu  przez cały okres wakacyjny.

    Rodzice i opiekunowie powinni uczyć dzieci  i przypominać ,że bezwzględnie po każdej  

    zabawie  na placu zabaw  w piaskownicy i po kontakcie ze  zwierzętami  umyć należy 

    ręce w ciepłej wodzie z mydłem i  dokładnie   osuszyć.

   

 

 

 

                                                    Państwowy Powiatowy

                                                 Inspektor Sanitarny w Nakle n. Notecią

 

   

 

 

 

Uważajmy na  zagrożenia  zdrowotne podczas wakacji

 

        Okres wakacji ,urlopów to czas wyjazdów  turystycznych krajowych i zagranicznych.

Warto pamiętać ,że  w czasie podróży  i wypoczynku wakacyjnego narażeni jesteśmy na

możliwość  zakażenia wieloma chorobami zakaźnymi. 

Dlatego   należy pamiętać o zdrowiu i bezpieczeństwie.

Podroż  zagraniczna do krajów tropikalnych i śródziemnomorskich, to potencjalne ryzyko  zakażenia  poprzez  żywność i wodę :WZW typu A, durem  brzusznym ,polio , czy amebą.

Kontakt z groźnymi insektami to ryzyko zakażenia  malarią, żółtą febrą, gorączką krwotoczną  czy  kleszczowym zapaleniem mózgu. Przygodne  kontakty seksualne wiążą się z niebezpieczeństwem  zakażenia WZW typu B i C oraz HIV (AIDS).

Szczepienie przeciwko żółtej febrze (żółtej gorączce) jest obowiązkowe przy wyjeździe do większości krajów Afryki tropikalnej i Ameryki Południowej. WZW A (żółtaczka pokarmowa) występuje na całym świecie, dlatego ważne jest unikanie ryzykownych zachowań także w czasie pobytu za granicą. Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu żywności.. Jest również skuteczna szczepionka  p/ko WZW typu A oraz B. Trzeba jednak te szczepienia wykonać odpowiednio wcześniej  aby  nabyć odporność.

O ostrożności i szczepieniach warto również pamiętać ,gdy planujemy spędzić wypoczynek w lesie  lub na terenach podmokłych , porośniętych wysoką trawą. Ukłucie przez kleszcza może

spowodować   zapalenie mózgu  i boreliozę. Dlatego warto pamiętać  o  odpowiednim osłanianiu ciała  strojem i obuwiem,  można również zaszczepić się  p/ko kleszczowemu zapaleniu mózgu.

Ponadto w dobie pandemii grypy typu A H1N1 (tzw. świnska grypa) pamiętajmy o podstawowych zasadach higieny osobistej (częste mycie rąk z mydłem ,zakrywanie ust i nosa chusteczką podczas kichania,) oraz o unikaniu bliskiego kontaktu z osobami wykazującymi objawy grypopodobne.

Zapamiętajmy:

Po powrocie z  wakacji, w przypadku złego samopoczucia, należy skontaktować się z lekarzem.

 

                                 Państwowy Powiatowy

                                                 Inspektor Sanitarny w Nakle n. Notecią

 

   

 

                                                                                   SPRZĄTAJMY PO PSACH, A UNIKNIEMY CHORÓB.

 

       Wraz ze wzrostem zagęszczenia psów w miastach problem psich nieczystości zaczyna być coraz bardziej uciążliwy. Niestety, dopóki nie zdamy sobie sprawy, że to właściciele zwierząt oraz wszyscy, którzy obojętnie przyzwalają na zanieczyszczenie trawników, alejek i chodników  są odpowiedzialni za ten stan rzeczy, to niewiele się zmieni.  Psie odchody  są nie tylko nieestetyczne, ale przede wszystkim niebezpieczne dla zdrowia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że nie sprzątane zwierzęce odchody mogą być źródłem wielu chorób. Psy są często nosicielami wielu chorób pasożytniczych m.in. tasiemczycy i toksokarozy. W kale mogą  znajdować się też bakterie będące źródłem chorób odzwierzęcych dla człowieka. Warto wiedzieć, że niebezpieczne są również nie posprzątane -  wyschnięte psie odchody, których skażone drobinki przenoszone są przez wiatr. Ponadto nie usuwane na bieżąco odchody stają się miejscem bytowania owadów, które przemieszczając się roznoszą drobnoustroje, w tym chorobotwórcze np. Camphylobacter, Salmonella, Yersinia  (odpowiedzialnych m.in. za zatrucia pokarmowe).  Najwięcej pozostałości po naszych pupilach znajduje się w parkach, gdzie bawią się dzieci. Zwierzęta zostawiają odchody na trawnikach i w piaskownicach. Również runo leśne, a nawet przydomowe truskawki mogą być zanieczyszczone kałem, moczem lub śliną chorych zwierząt. Biorąc pod uwagę zagrożenie zdrowia ludzkiego, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią apeluje o stosowanie się do wymagań określonych w  uchwałach dotyczących szczegółowych zasad utrzymania czystości i porządku na terenie gminy uchwalonych przez rady gmin bądź lokalnych komunikatów tj.

·        utrzymywanie w czystości i porządku swojego środowiska i otoczenia, placów zabaw dla dzieci    i piaskownic,

·         mycie rąk po każdym kontakcie ze zwierzętami i ich odchodami,

·         sprzątanie odchodów po swoim psie,

Dbałość o należyty stan środowiska  jest kluczowym i skutecznym elementem zapobiegania zakażeniom drobnoustrojami i pasożytami wśród ludzi.

                           

                                                                                                Państwowy Powiatowy

                                                                                                     Inspektor Sanitarny

                                                                                                  w Nakle nad Notecią

PROMOCJA ZDROWIA

 Promocja Zdrowia to proces umożliwiający  zwiększenie kontroli nad zdrowiem oraz jego polepszenie poprzez  podnoszenie  poziomu wiedzy o sposobach zapobiegania chorobom w celu długotrwałej poprawy stanu zdrowia społeczeństwa.

Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Nakle n. Not.  inicjuje, organizuje, koordynuje i monitoruje działalność  wychowawczą i edukacyjną w społeczeństwie w celu ochrony i poprawy zdrowia poprzez :

Zwiększanie świadomości.

Kształtowanie postaw i zachowań  korzystnych dla zdrowia.

Pobudzanie aktywności  do działań na rzecz własnego zdrowia.

Propagowanie zdrowego stylu życia.

W związku z powyższym ,w oparciu o ustawę Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Narodowy Program Zdrowia, kierunki działań  wytyczone przez Światową

Organizację Zdrowia oraz sytuację epidemiologiczną powiatu realizowane są ogólnopolskie, wojewódzkie i lokalne programy i przedsięwzięcia edukacyjno-zdrowotne.

wytworzył:

wprowadził: Wioletta Stefańska

ostatnia zmiana: 02.01.2012 r.